آیا بلوتوث گوشی هوشمند شما تنها میتواند در یک برد کوتاه کار کند؟ احتمالا بله. اما آنچه که شما ممکن است ندانید، این است که بلوتوث دارای سه کلاس مختلف است و فاصلهی عملکرد بلوتوث به این بستگی دارد که بلوتوث دستگاه شما در کدام کلاس قرار داشته باشد. عملکرد این سه کلاس به صورت زیر هستند:
• دستگاههای بلوتوث کلاس ۳ دارای بردی کمتر از ۱۰ متر هستند؛
• دستگاههای بلوتوث کلاس ۲ دارای بردی در حدود ۱۰ متر هستند؛
• دستگاههای بلوتوث کلاس ۱ دارای بردی کمتر از ۱۰۰ متر هستند.
به طور کلی، شما بلوتوث کلاس ۱ را فقط در دستگاههایی خواهید یافت که دارای منبع قدرت مجزای خود یا یک واحد توان قابل توجه باشند که از این میان میتوان به کامپیوترهای رومیزی یا بلندگوهایی که نیاز به اتصال الکتریکی دارند، اشاره کرد. بیشتر گوشیهای هوشمند و تبلتها از بلوتوث کلاس ۲ یا ۳ استفاده میکنند.
با این حال و حتی در صورت استفاده از کلاس ۲ و ۳، ۱۰ متر به صورت فاصلهی تئوری به شمار میرود که این دستگاهها باید آن را پوشش دهند. در صورتی که در میان مسیر عوامل تداخلکنندهای مانند دیوار نباشد، گاهی اوقات برد بلوتوث فراتر از آن مقدار نیز گسترش مییابد.

سیگنالهای بلوتوثی در محدوده مشخصی میتوانند انسجام و کیفیت خود را حفظ کنند. اینکه تا چه حد میتوانید از دستگاه خود دور شوید، به دستگاه شما و همچنین نسخه بلوتوث مورد استفاده آن بستگی دارد. بهعنوان مثال محدوده برد بلوتوث 4 در حدود 300 قدم (در فضای باز) است. این در حالی است که بلوتوث 5 این عدد را در فضاهای نیمه باز به 800 قدم و در فضای تمام باز نیز به 1000 قدم رسانده است.
البته این احتمال نیز وجود دارد که از دستگاه بلوتوثی خود در محیطهای باز استفاده نکرده و مثلا در خانه، مدرسه و یا اداره باشید؛ یعنی جاهایی که مبلمان و دیوارها وجود دارند. بدترین چیزی که میتواند سد راه امواج بلوتوث شما شود، فلز است. فلز میتواند امواج بلوتوث شما را تا حد زیادی ضعیف و مختل کند. همین قضیه در رابطه با بتن، پنلهای شیشهای محکم و دیوارهای آجری نیز صادق است، البته با شدتی کمتر.
بلوتوث در باندهای فرکانسی 2.40 الی 2.48 فعالیت میکند. این همان فرکانس و طول موجی است که سایر دستگاههای بیسیم دیگر همانند وایفای نیز از آن استفاده میکنند. بنابراین بهتر است که از مناطقی که در آنها دستگاههای بیسیم مختلفی وجود دارند، پرهیز کنید. مخصوصا اگر دستگاههای شما جدید نبوده به آخرین نسخههای بلوتوث نیز مجهز نباشند.

هر چیزی از روترهای وایفای، چراغهای فلورسنت و هوشمند، تلویزیونهای هوشمند و مانیتورهای کودک گرفته تا سایر دستگاههای بلوتوثی، میتواند کیفیت سیگنال بلوتوث شما را کاهش دهند. بدین ترتیب مثلا در هنگام گوش دادن به موسیقی، نهتنها کیفیت صدای دریافتی شما کاهش مییابد، بلکه تأخیرهای دریافت صدا نیز قابل توجه خواهند بود.
هر دستگاه بلوتوثی جهت فعالیت کردن، باید یکی از کانالهای بلوتوثی موجود را انتخاب کند. حال اگر اتصال بهدرستی برقرار نشود، آنگاه چندین دستگاه از یک کانال مشخص استفاده کرده و بدین ترتیب سیگنالها با یکدیگر تداخل پیدا میکنند.

یکی دیگر از راهکارهای کاهش تاخیر بلوتوث میتواند قطع اتصال دستگاه بلوتوثی و سپس اتصال مجدد آن باشد. گاهی اوقات به وجود آمدن تأخیر، به دلیل اتصال مشکلدار است. شاید دو دستگاه بلوتوثی شما از همان ابتدا بهدرستی به یکدیگر متصل نشده باشند. یا شاید هم یکی از آنها در پروتکل ارتباطی خود به مشکل برخورد کرده باشد.
فناوری بلوتوث چندان قابل انعطاف نیست. اکثر دستگاهها فقط با طیف کوچکی از سایر دستگاهها سازگار هستند، چه برسد به اینکه بحث یک اتصال باکیفیت مطرح شود. پیش از خرید دستگاههای بلوتوثی، مطمئن شوید که نسخه بلوتوث آنها با یکدیگر یکسان یا سازگار است.

بسیارعالی
🙏