اگر میخواهید در مورد اسپیکرهای سقفی بیشتر بدانید و برای خرید اسپیکر سقفی مناسب فضای مورد نظرتان انتخاب مناسبتر و آسانتری داشته باشید، در این مطلب با ما همراه باشید.
در حال حاضر پراستفادهترین و پرکاربردترین نوع اسپیکرها در میان تمام مدلهای اسپیکر در جهان، نوع سقفی است. اسپیکرهای سقفی بدون اینکه در معرض دیده شدن باشند میتوانند صدا را به صورت یکنواخت در هر محیطی پخش کنند. اسپیکرهای سقفی که از تجهیزات مهم صوتی به شمار میروند، در محیطهای مختلفی مانند منازل، ساختمانهای اداری و تجاری، پارکها، کافیشاپها، استخرها، بیمارستانها، رستورانها، مراکز خرید، مدرسهها، لابی هتلها، بوتیکها، ترمینالها و سایر اماکن مورد استفاده قرار میگیرند. توجه داشته باشید که در فضاهایی مانند استخرها، باید اسپیکرهای ضدآب مورد استفاده قرار بگیرند.
مزیت مهم و اصلی یک اسپیکر سقفی این است که فضایی در مکان اشغال نمیکند و شما با نصب آن روی سقف از اشغال فضای اضافی جلوگیری میکنید. همچنین کابلکشی برای این اسپیکرها آسان است و موجب بهم ریختگی محیط و خراب شدن دکوراسیون فضا نمیشود.
در ادامه به فاکتورهای مختلف و مشخصات انواع اسپیکرهای سقفی از جمله اندازه، شکل، مونو یا استریو بودن و… میپردازیم.
انواع اسپیکر سقفی
📢 اسپیکر سقفی توکار
📢 اسپیکر سقفی آویز
اسپیکر سقفی توکار
اسپیکرهای سقفی توکار در اندازه و شکلهای مختلف و به صورت اهمی و ولتی موجود هستند. این نوع اسپیکر سقفی برای کاربرانی که به دنبال محتاطانهترین نصب ممکن تجهیزات صوتی هستند، مناسب است. اسپیکرهای سقفی توکار در قسمت بریده شده سقف اتاق شما نصب میشوند. کیفیت اسپیکرهای توکار میتواند از صدای پسزمینه تا سطوح بالای صدا متغیر باشد.
در هنگام انتخاب اسپیکر سقفی توکار به دلیل اینکه این نوع باند در داخل سقف قرار میگیرد لازم است به ارتفاع سقف دقت کنید. ارتفاع برخی از سقفها کوتاه است و امکان جاگذاری اسپیکر سقفی وجود نخواهد داشت؛ یا برعکس ارتفاع بلندگوی سقفی زیاد بوده و متناسب با سقف مورد نظر نیست.
اسپیکرهای سقفی توکار به دو صورت قابل نصب هستند. نوع اول نیازی به پیچ کردن ندارد و دارای گیره مخصوص است که در کنارههای اسپیکر تعبیه شده است. در نوع دوم بلندگو به صورت مستقیم بعد از جاگذاری در داخل سقف پیچ میشود. در تصویر زیر اسپیکرهایی با امکان نصب گیرهای را مشاهده میکنید.
روکش اسپیکرهای سقفی توکار توری است. در بعضی مدلها امکان برداشتن یا تعویض روکش توری وجود دارد و در بعضی این امکان فراهم نیست.
اسپیکر سقفی آویز
در فضاهایی که سقف به اندازه کافی بلند باشد میتوان از اسپیکرهای سقفی آویز استفاده کرد. برای نصب این اسپیکرها نیازی به برشدادن سقف نداریم و با قلاب به سقف متصل میشوند. اسپیکرهای سقفی آویز بسته به نوع و ارتفاع آویز آنها در فضاهای خانگی یا اداری قابل استفاده میباشند.
مقایسه برخی ویژگیهای اسپیکرهای سقفی
👈 اسپیکرهای سقفی؛ مونو یا استریو؟
👈 اسپیکرهای سقفی مخصوص فضای باز
👈 قطر و اندازه اسپیکر سقفی
👈 عمق اسپیکر سقفی
👈 رنگ اسپیکر سقفی
👈 شکل اسپیکر سقفی
👈 اسپیکرهای سقفی 1way و 2way و فولرنج
👈 جنس بدنه اسپیکرهای سقفی
👈 توری اسپیکرهای سقفی
اسپیکرهای سقفی؛ مونو یا استریو؟
بیشتر اسپیکرهای سقفی معمولی به عنوان «مونو» توصیف میشوند، به این معنی که از کانال چپ یا راست صدا را پخش میکنند. به همین دلیل لازم است آنها
را به همراه یک اسپیکر سقفی مونوی دوم برای ایجاد یک جفت استریوی چپ و راست استفاده کرد. با این حال، مشتریان معمولاً میگویند که فضای سقف برای نصب یک جفت اسپیکر سقفی بسیار محدود یا غیرعملی است. نصب یک اسپیکر تک مونو کاری حرفهای نیست زیرا اسپیکر فقط کانال چپ یا راست موسیقی را پخش میکند. به همین دلیل اسپیکرهای استریو تولید و معرفی شدند که اسپیکرهای سقفی با کانالهای چپ و راست داخلی هستند. این بدان معناست که میتوانید فقط یک اسپیکر را در فضای کوچکتر نصب کنید و همچنان صدای استریو را دریافت کنید. برای خرید اسپیکرهای استریو معمولاً هزینه بیشتری نسبت به
خرید یک جفت اسپیکر سقفی مونو پرداخت میکنید، اما به خاطر داشته باشید که جداسازی صدا در یک اسپیکر استریو به اندازه دو اسپیکر مونوی مجزا نخواهد بود. پیشنهاد میشود که اسپیکرهای استریو را فقط برای جایی که فضای محدودی دارید، انتخاب و نصب کنید.
اسپیکرهای سقفی مخصوص فضای باز
اسپیکرهای سقفی مخصوص فضای باز به صورت سفارشی طراحی شدهاند تا صدا را در فضای خارجی ارائه دهند. مقاومت هه اسپیکرهای سقفی در فضای بازدر برابر سختترین شرایط محیط بیرونی مانند آب و هوا، رطوبت، وجود گیاهان یا دسترسی حیوانات و… آزمایش شده تا شما مطمئن باشید که در تمام طول سال و کلیه شرایط محیطی صدای فوقالعادهای در فضای باز خواهید داشت.
قطر و اندازه اسپیکر سقفی
رایجترین اندازه اسپیکرهای سقفی ۶.۵ یا ۸ اینچی هستند. این سایز اندازه قطر بیرونی اسپیکر نیست و به اندازه مخروط پشت اسپیکر اشاره دارد. اندازه ۶.۵ اینچی یک اسپیکر بسیار کاربردی و همهکاره است و برای فضاهای کوچک تا متوسط ایدهآل است. با این حال، هنگامی که اسپیکر را به ۸ اینچ ارتقا میدهید، تفاوت قابل توجهی در باس ایجاد میشود. وجود درایورهای بزرگتر، اسپیکر سقفی را قادر می سازد هوای بیشتری را بیرون بدهد که صدا را قادر میسازد تا بیشتر در فضا حرکت کند. به همین دلیل است که توصیه میشود با افزایش اندازه فضا، بهتر است به جای اسپیکرهای ۶.۵ از اسپیکرهای ۸ اینچی استفاده کنید تا صدا به وضوح در اتاق شنیده شود. توجه داشته باشید که اسپیکرهای ۸ اینچی از نظر دیداری بیشتر از ۶.۵ اینچی به چشم میآیند. اسپیکرهای کوچکتری هم در بازار وجود دارند (3 یا 4 اینچی) که برای ترکیب با چراغهای هالوژن طراحی شدهاند، اما از آنجایی که این اسپیکرها کوچکتر هستند، ناچار عمق صدا در آن ها محدود میشود. پس لازم است توجه داشته باشید که ترجیح شما وضوح صدای بالاتر است یا خارج از دید بودن اسپیکرها.
عمق اسپیکر سقفی
عمق اسپیکر میتواند یک عامل حیاتی برای نصب آن در سقف یا دیوار شما باشد. اندازههای داده شده برای عمق، نشاندهنده فضای مورد نیاز در پشت سقف یا دیوار هستند. طیف کاملی از اسپیکرها با عمقهای مختلف وجود دارند که شما میتوانید با توجه به شرایط فضای مورد نظر اسپیکر مناسبی را انتخاب کنید. اسپیکرهای سقفی فوقباریک نیز در بازار وجود دارند که معمولاً گرانتر از مدلهای استاندارد عمقی با همان کیفیت هستند زیرا قطعات گرانتری برای ایجاد صدای عالی از فرم باریک مورد نیاز است.
رنگ اسپیکر سقفی
اغلب اسپیکرهای سقفی با یک توری سفید عرضه میشوند، اما بیشتر آنها را میتوان در صورت لزوم متناسب با محیط اطراف رنگآمیزی کرد. بعضی از مدلهای اسپیکرهای سقفی نیز با توریهای سیاه عرضه میشوند. توجه اشته باشید که شما نمیتوانید توری اسپیکر خود را با هر نوع رنگی، رنگ کنید و لازم است از رنگ مخصوص استفاده کنید.
شکل اسپیکر سقفی
اسپیکرها بیشتر در دو نوع شکل گرد و مربع هستند. شکل گرد معمولاً ترجیح داده میشود، اما اگر منبع نورهای مربعی شکل نصب کردهاید یا طراحی بسیار زاویهدار در اتاق خود دارید، ممکن است ارزش آن را داشته باشد که یک روکش مربعی نصب کنید. با این حال، هیچ تفاوتی در کیفیت صدا بین اسپیکرهای گرد و مربع وجود ندارد، و شکل ظاهری اسپیکر ترجیح و سلیقه شخصی شماست.
اسپیکرهای سقفی 1way و 2way و فولرنج
اسپیکرهای 1way نمیتوانند صدای زیر و بم را تفکیک کنند و بیشتر برای کاربردهای پیجینگ استفاده میشوند. اما اسپیکرهای 2way توانایی تفکیک صدای زیر و
بم را دارند. این تفکیک به وسیله ووفر و تیوتر انجام میشود و وضوح و کیفیت صدای بیشتری را ارائه میدهد که بیشتر برای مکانهایی مانند رستورانها و کافهها مناسب است که قصد پخش موسیقی با صدای بلند را دارند.
اسپیکرهای فولرنج معمولا ارزان قیمت هستند زیرا به تنهایی تمامی فرکانسها را پخش میکنند. پس اگر شما به دنبال سیستم صوتی برای مکانهای غیرحرفهای هستید، این اسپیکرها برایتان مناسب است. از این اسپیکرها نیز در سیستم پیجینگ و اسپیکری سقفی استفاده میشود تا پیغامی را به دیگران برسانند.
وجود ووفر و تیوتر در اسپیکر سقفی موجب میشود تا صداهای زیر و بم به صورت مجزا از اسپیکر مربوط به خود پخش شود و این امر سبب میشود محدوده فرکانسی وسیعتر شود و فرکانسهای صوتی مختلف از اسپیکر پخش شود.
جنس بدنه اسپیکرهای سقفی
معمولا جنس بدنه در اسپیکرهای سقفی، پلاستیک ABS با کیفیت است. اما در برخی از مدلها مانند اسپیکرهای سقفی ضدحریق از بدنه فلزی استفاده شده است.
توری در اسپیکرهای سقفی
دو نوع توری معمولی و توری بدون قاب (frameless) در اسپیکرهای سقفی به کار گرفته میشوند. در توری معمولی قالب و بدنه قابل مشاهده است اما در توریهای بدون قاب قالب مشخص نیست و نمای جلو به طور کامل توری به نظر میرسد. توریهای بدون قاب دارای قابلیت مغناطیسی هستند و جدا کردن آنها آسان و بدون دردسر است.
انواع اسپیکرهای ضدآب و ضدحریق
انواع اسپیکر سقفی در بازار موجود است. برخی از اسپیکرهای سقفی ضدحریق یا ضدآب هستند و امکان استفاده از آنها در محیطهای خاص فراهم است. در مکانهایی مانند استخر، حمام و از این قبیل اماکن که رطوبت بالا است، میتوانید از اسپیکر سقفی ضدآب استفاده کنید. معمولا اسپیکرهای ضدآب دارای بدنهای از جنس ABS و رنگ پودری الکترواستاتیک هستند. توری به کار رفته در این نوع اسپیکرهای سقفی ضدآب از جنس آلومینیوم است. اگر قصد استفاده از اسپیکر در مکانهایی را دارید که احتمال حریق وجود دارد و دمای محیط بالاست بهتر است از اسپیکرهای ضدحریق با بدنه فلزی استفاده کنید.
تفاوت اسپیکر سقفی اهمی و ولتی
🔊 اسپیکر سقفی اهمی
🔊 اسپیکر سقفی ولتی
اسپیکرهای سقفی در دو نوع اهمی و ولتی در بازار موجود هستند. برخی از مدلها میتوانند هم به صورت اهمی و هم به صورتی ولتی مورد استفاده قرار گیرند. نوع ولتی یک ترانس اهمی بیشتر دارد.
اسپیکر سقفی اهمی
از اولین روشها برای اتصال اسپیکر و سیستم تغذیهکننده که آمپلیفایر نامیده می شود، نصب اهمی است. در این روش از هر اسپیکر سقفی به صورت جداگانه یک جفت سیم به آمپلیفایر میرود و بدون مانع ترانسمچینگ، اسپیکرها مستقیم از منبع تغذیه توان خود را تامین میکنند. نصب اهمی سیستم معمولا کیفیت و قدرت صدای بالایی را فراهم میکند. مزیت این سیستم به دلیل کیفیت و حجم بالای صدا است اما نامحدود بودن ورودی اسپیکر از جانب آمپلیفایر ممکن است موجب ایجاد مشکلاتی شود. در صورتی که توان آمپلیفایر قویتر از اسپیکرهایی باشد که به آن متصل هستند، افزایش ولوم و بار الکتریکی ممکن است موجب ایجاد سوختگی سیمپیچ اسپیکر و یا کراساور شود. به همین دلیل در سیستم های صوتی اهمی باید به ولوم دستگاه توجه کرد.
علاوه بر این، محدودیت دیگر سیستمهای صوتی مطابقت مقاومت الکتریکی بین اسپیکر و آمپلیفایر است. اگر دو مصرفکننده به صورت موازی روی مدار بسته شوند، مقاومتشان کمتر خواهد شد. به طور مثال اگر دو اسپیکر سقفی با مقاومت ۸ اهم را موازی هم ببندیم، مقاومت کل ۴ اهم خواهد بود و اگر این تعداد به ۴ اسپیکر برسد تنها ۲ اهم مقاومت خواهیم داشت. دستگاه تغذیه یا آمپلیفایر باید در یک مقاومت مشخص کار کند، پس نمیتوان تعداد اسپیکر دلخواه را به آمپلیفایر وصل کنیم.
از دیگر مواردی که دراسپیکرهای اهمی مورد توجه است، مبحث افت امپدانس در سیمکشیهای بلند و طولانی است. کابلهای رابط با توجه به جنس و درصد خلوصشان، مقاومتی را به کل مدار تحمیل میکنند. در صورتی که مسافت سیمکشی طولانی باشد در طول مسیر افت توان رخ خواهد داد. برای برطرف کردن این محدودیتها، میتوان از سیستمهای ولتی استفاده کرد. برد کراساور بر روی اسپیکرهای سقفی اهمی نصب میشود که فرکانسهای صوتی را قبل از اینکه وارد اسپیکر شوند بسته به میزان فرکانس، تفکیک میکند. فرکانسهای زیر و بم بازههای متفاوتی دارند که توسط این برد تفکیک میشوند. فرکانسهایی که مربوط به صدای زیر است از تیوتر و فرکانسهای صدای بم از روی ووفر پخش میشود.
اسپیکر سقفی ولتی
اسپیکرهای سقفی که حالت نصب ولتی را پشتیبانی میکنند، امکان نصب هر تعداد اسپیکر به صورت موازی را فراهم میکنند. برای نصب این سیستمهای صوتی از یک ترانسمچینگ با توان مشخص در مدار اسپیکرها بهره گرفته میشود. برای نصب در حالت ولتی دیگر محدودیتی برای تعداد اسپیکر نداریم و هیچ مشکلی برای مقاومت سیستم نیز وجود نخواهد داشت. در حالت ولتی کافی است مجموعه توان مصرفی اسپیکرها و توان تولیدی آمپلیفایر را در نظر گرفت. ترجیحا بهتر است توان آمپلیفایر کمی بالاتر باشد. علاوه بر این وجود ترانسمچینگ سبب از بین رفتن مشکلات امپدانس در طول سیمکشی خواهد شد. البته محدودیتهایی برای طول مسیر سیمکشی در سیستمهای ولتی نیز وجود دارد اما در مقایسه با سیستمهای اهمی بسیار کمتر است. استفاده از ترانسمچینگ با وجود مزیتی که به آن اشاره شد، با ایجاد مقداری مقاومت، بخشی از توان آمپلیفایر را تلف میکند. به همین علت در زمان نصب در حالت ولتی، کیفیت اسپیکرها ممکن است دچار افت شوند که این یکی از مشکلات سیستمهای ولتی است. البته در این خصوص نکات تخصصی زیادی وجود دارد که در هنگام نصب میتواند بسیاری از این مشکلات را حل کند. بهتر است برای طراحی و نصب این سیستمها از افراد متخصص در این زمینه کمک بگیرید.
عملکرد ترانسمچینگ در اسپیکرهای سقفی
همانطور که در توضیحات تفاوت اسپیکری ولتی و اهمی بیان شد، ترانسمچینگ میتواند برخی از محدودیتهای سیستمهای اهمی را برطرف کند. آمپلیفایر، سیگنال صوتی را تقویت میکند و در خروجی امکان اتصال به اسپیکر اهمی فراهم است. در سیستمهای ولتی برای تبدیل سیگنال به حالت ولتی، در مسیر خروجی آمپلیفایر یک ترانسمچینگ قرار میدهند. در سوی دیگر کابل که اسپیکری سقفی قرار دارد از یک ترانسمچینگ دیگر استفاده میشود تا سیگنال ولتی را دریافت و آن را به حالت اهمی تبدیل و به اسپیکر منتقل کند. توجه داشته باشید که برای به حداکثر رساندن توان و کیفیت پخش صدا در محیط احتیاج به کارشناسی تخصصی وجود دارد تا بتوانید بهترین مدل سازگار با محیط و نیاز خود را بیابید و طراحی قرارگیری اسپیکرهای سقفی را انجام دهید.
تعداد اسپیکرهای سقفی
تعداد اسپیکرهای سقفی مناسب برای هر اتاق، یک سوال رایج است. پاسخ به این سوال بستگی به اندازه اتاق شما دارد. اما ثبات صدا در اینجا نقش مهمی ایفا میکند. برای مثال، تصور کنید که میزبان یک دورهمی دوستانه هستید و یک جفت اسپیکر ۶.۵ اینچی در اتاق نشیمن (مثلاً حدود ۱۵ متر مربع) دارید که در طول مهمانی از آنها موسیقی ملایمی در پسزمینه پخش میکنید. تا اینکه آخر شب تصمیم میگیرید صدای موسیقی را بیشتر کنید. از آنجایی که فقط از یک جفت اسپیکر استفاده میکنید، برای جبران تعداد کم اسپیکر، باید صدا را بیشتر کنید. این امر باعث میشود مهمانانی که مستقیماً زیر این اسپیکرها ایستادهاند، به دلیل نزدیکی به آنها، گوششان اذیت شود. راه حل برای این سناریو این است که چهار اسپیکر ۶.۵ اینچی را در یک فضا نصب کنید، که به طور مساوی در یک پیکربندی مربع قرار بگیرند، زیرا صدا میتواند به طور یکنواختتر پخش شود.
کاربرد اسپیکرهای سقفی
اسپیکرهای سقفی یک راه حل صوتی برای استفاده طولانی مدت هستند که برای توسعه، بازسازی یا نوسازی فضاهای مختلف به کار گرفته میشوند و صدایی که تولید میکنند میتواند در تمام فضای مورد نظر شما به وضوح قابل شنیدن باشد. به همین دلیل، بسیار مهم است که انتخاب نوع اسپیکر به دقت با میزان کیفیت صدایی که نیاز دارید، هماهنگ باشد. شکل ظاهری اسپیکرهای سقفی عموما دایرهای است و به صورت توکار بر روی سقفهای کاذب و کناف نصب و از طریق یک کابل به آمپلیفایر متصل میشود.
از اسپیکرهای سقفی برای کاربردهای مختلفی استفاده میشود که از مهمترین این مصارف میتوان به اطلاعرسانی، فراخوانی و پخش موزیک اشاره کرد.
به عنوان یک قاعده کلی، در اتاقهایی که جمعیت بیشتری در خود دارند و یا زمان بیشتری مورد استفاده قرار میگیرند، لازم است از مدلهای قدرتمندتری استفاده کنید. اما برای اتاقهایی که تعداد افراد کمتری در آن حضور دارند و یا استفاده از اسپیکر سقفی در آنها کاربرد زیادی ندارد، مدلهای کوچکتر یا کمهزینهتر کافی هستند. در نتیجه، این احتمال وجود دارد که اسپیکرهای سقفی شما از نظر اندازه، شکل، قدرت و هزینه برای هر اتاق متفاوت باشد. تمام اسپیکرهای سقفی باید با استفاده از کابل به یک تقویتکننده خارجی متصل شوند.