مقاله

آمپلی‌فایر چیست؟

اگر به دنبال راه‌اندازی سیستم صوتی اسپیکر سقفی در منزل یا فضای اداری-تجاری خود هستید تا از این امکانات بهره ببرید، بهتر است قبل از خرید، مدل‌های مختلف اسپیکر سقفی و سایر تجهیزات مربوط به آن از جمله آمپلی‌فایر را بررسی کنید و اطلاعاتی تخصصی از آن‌ها کسب کنید تا بتوانید بهترین انتخاب را انجام دهید. در این مطلب ما قصد داریم شما را با آمپلی‌فایر و نحوه کارکرد و امکانات آن آشنا کنیم. اگر زمان و حوصله کافی برای کسب اطلاعات تخصصی را ندارید، بهتر است با کارشناسان خبره و با تجربه در این حوزه مشورت کنید و از راهنمایی‌های ایشان بهره ببرید.

توضیحات اجمالی در مورد آمپلی‌فایر

اگر به دنبال راه‌اندازی سیستم صوتی در فضای مورد نظر خود باشید، حتما نام آمپلی‌فایر را در تجهیزات صوتی شنیده‌اید. بسیاری از افراد این نام را بیشتر در سیستم‌های صوتی ماشین شنیده‌اند. در سیستم‌های صوتی، از تجهیزات مختلفی برای راه‌اندازی استفاده می‌شود که هریک از این بخش‌ها، نقشی را در جهت تولید صدا ایفا می‌کنند. یکی از این بخش‌های مهم، آمپلی‌فایر (Amplifire) است.

به صورت کلی، دستگاه تقویت‌کننده که گاهی آمپ و یا تقویت‌کننده نیز نامیده می‌شود، کیفیت خروجی صدای سیستم صوتی شما را افزایش می‌دهد یا به عبارتی تقویت می‌کند. تقویت‌‌کننده‌ها را می‌توان به سادگی به عنوان یک وسیله الکترونیکی تعریف کرد که قدرت سیگنال را افزایش می‌دهد یا به عبارت دیگر، دامنه سیگنال را افزایش می‌دهد و آن را قوی‌تر از ورودی داده شده می‌کند.

توان تقویت آمپ‌ها با هم متفاوت است. عموما برای تفکیک انواع آمپلی‌فایر، تقسیم بندی آن‌ها را براساس میزان تقویت‌کنندگی انجام می‌دهند. توجه داشته باشید که در برخی از سیستم‌های صوتی مانند ساندبار و سینمای خانگی، دستگاه آمپلی‌فایر به صورت داخلی گنجانده شده است. اما در بسیاری از سیستم‌ها مانند ضبط‌های خودرو و اسپیکرهای سقفی به صورت یکی از تجهیزات مجزا و جداگانه باید تهیه شود. در حقیقت پخش صدا بدون استفاده از این محصول امکان‌پذیر نیست.

همانطور که گفته شد، تقویت صدا وظیفه اصلی دستگاه آمپلی‌فایر است. شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در دستگاه‌های مختلف سیستم صوتی صدا یا موزیکی را پخش کرده باشید و پس از بلند کردن صدا با نویز و کاهش کیفیت مواجه شده باشید. روند پخش موزیک به این صورت است که اطلاعات موزیک از روی فلش یا دستگاهی که به سیستم متصل شده باشد خوانده می‌شود و این اطلاعات از حالت دیجیتال به آنالوگ تبدیل می‌شود و به لطف تجهیزاتی مانند اکولایزر، تقویت و آماده پخش می‌شود. اما با وجود این روند کیفیت صدای خروجی هنوز هم مطلوب و مورد قبول نیست. علاوه بر این مشکلات بسیاری از سیستم‌های صوتی در صورتی که در مدت زمان طولانی صدا را پخش کنند حتی بیش از این دچار مشکل افت کیفیت صدا می‌شوند.

تقویت‌کننده سیستم صوتی چگونه کار می‌کند؟

در بالا به مشکل عدم کیفیت مناسب صدا، بدون استفاده از آمپلی‌فایر اشاره شد. بسیاری از سیستم‌های صوتی بدون آمپلی‌فایر قادر به تولید صدای قابل شنیدن نیستند. آن دسته از دستگاه‌هایی هم که قادر به این کار هستند، به آمپلی‌فایر داخلی مجهز هستند. پس تهیه آمپلی‌فایر برای راه‌اندازی سیستم صوتی لازم است. در سیستم صوتی به این صورت است که صدا در آغاز به آمپلی‌فایر فرستاده می‌شود تا در چند مرحله تفکیک و تقویت شود. سپس این صدا به کانال‌های اسپیکر فرستاده می‌شود.

توجه داشته باشید که لازم است خروجی آمپلی‌فایر با اسپیکرها یکسان باشد. همانطور که اشاره شد، بسیاری از سیستم‌های صوتی از کیفیت لازم برای پخش صدای مناسب محیط برخوردار نیستند و آمپلی‌فایر می‌تواند این مشکل را حل کند. صدای پخش شده از طریق آمپلی‌فایر از کیفیت مناسبی برخوردار است، ماندگاری صدای پخش شده از آن مناسب است و افت صدا در آن رخ نمی‌دهد.

انتخاب آمپلی‌فایر مناسب محیط

همانطور که در بالا اشاره شد میزان تقویت در سیستم صوتی با هم متفاوت است. به طور مثال آمپلی‌فایری که برای ماشین استفاده می‌شود، با آمپلی‌فایری که برای یک منزل یا یک محیط اداری بزرگ استفاده می‌شود، قاعدتا باید متفاوت باشد و هر چه محیط بزرگتر باشد، این میزان تقویت باید بیشتر باشد و در نتیجه آمپلی‌فایر قدرتمندتر باشد. پس یکی از مهم‌ترین عوامل در انتخاب آمپلی‌فایر مناسب، متراژ محیط مورد نظر شما است.

انتخاب آمپلی‌فایر مناسب مخصوصا در فضاهای بزرگ مانند فروشگاه‌ها، فرودگاه‌ها، ایستگاه‌های مترو و… بسیار مهم است. زیرا در فضاهای بزرگ میزان تقویت صدا باید به گونه‌ای باشد که صدا در هر نقطه‌ای به صورت واضح و روشن شنیده شود. اگر آمپلی‌فایر مناسبی انتخاب نشود زیاد کردن صدا نه تنها باعث شنیدن صدا در فضا نمی‌شود بلکه کیفیت صدا را پایین می‌آورد.

علاوه بر بالا بردن کیفیت صدا، انتخاب آمپلی‌فایر مناسب می‌تواند موجب طول عمر و ماندگاری بیشتر سیستم صوتی و اسپیکر سقفی شما شود.

اگر آمپلی‌فایر برای محیط مناسب نباشد، شما مجبور به بالا بردن صدا می‌شوید. این بلند کردن صدا در طول زمان می‌تواند موجب پاره شدن اسپیکر شود. پس اهمیت آمپلی‌فایر در سیستم صوتی بسیار بالا است و باید با کارشناسی انتخاب شود. بسیاری از افراد تصور می‌کنند کیفیت صدا تنها وابسته به اسپیکر سقفی‌ای است که انتخاب می‌کنند و هزینه بالایی را برای آن پرداخت می‌کنند و وقتی نوبت به تهیه آمپلی‌فایر می‌رسد هزینه‌ای کم برای آن می‌پردازند. اما این یک اشتباه بزرگ است که می‌تواند کیفیت صدای سیستم صوتی را به شدت پایین آورد. بهتر است قبل از خرید با یک کارشناس با

تجربه در این امر صحبت کنید و راهنمایی لازم را بگیرید تا با توجه به بودجه مد نظر خود بهترین سیستم صوتی را تهیه کنید.

مواردی که باید در انتخاب و خرید آمپلی‌فایر به آن‌ها توجه کرد:

  • پهنای باند: محدوده فرکانسی که تقویت‌کننده در آن کار می‌کند.
  • نویز: مقدار اطلاعات اضافی ناخواسته موجود در خروجی.
  • Skew Rate: حداکثر نرخ تغییر خروجی.
  • Gain: که شاید مهم‌ترین کاراکتر باشد، نسبت بین بزرگی سیگنال‌های ورودی و خروجی.
  • پایداری: توانایی ارائه خروجی ثابت و قابل اعتماد.
  • خطی بودن: درجه تناسب بین سیگنال‌های ورودی و خروجی.
  • راندمان: یکی دیگر از ویژگی‌های بسیار مهم است که نسبت بین توان خروجی و توان مصرفی را نشان می‌دهد.
  • محدوده دینامیکی خروجی: نسبت بین بزرگترین و کوچکترین سطوح خروجی مفید.

علاوه بر تمامی این موارد که باید برای خرید آمپلی‌فایر به آن‌ها دقت کنید، قابلیت‌های دیگری نیز در آمپلی‌فایر‌ها وجود دارد که شامل مواردی مانند پخش به صورت زون‌بندی، قابلیت پخش مدیا، پایداری کیفیت صدا و تعداد ورودی و خروجی است.

تفاوت پاورآمپلی‌فایر با آمپلی‌فایر چیست ؟

با توضیحاتی که در مورد تقویت‌کننده سیتسم‌های صوتی دادیم حتما در ذهن شما هم، عملکرد آن مشابه کارکرد دستگاه پاور به نظر آمده باشد. اما بین این دو تفاوت‌هایی وجود دارد. در واقع پاور نوعی آمپلی‌فایر کتابی است که عملکردی روی تنظیمات صدا ندارد و تنها دارای کلیدهای تنظیم قدرت صدا است. منبع تغذیه یا پاور اسپیکر عملکرد پسیو دارد. پاور از باندها سیگنال را دریافت می‌کند و پس از تقویت، آن‌ها را به میکسر ارسال می‌کند تا

تنظیمات لازم روی آن انجام شود. در واقع، اسپیکر پسیو به پاور وصل می‌شود و خود پاور نیز به میکسر وصل می‌شود. این روند به این دلیل انجام می‌شود که پاور فاقد میکسر روی خود است. توجه داشته باشید که قدرت پاور باید منطبق بر قدرت اسپیکر باشد.

پاور تقویت‌کننده چیست؟

پاور یک تقویت‌کننده الکترونیکی است که برای افزایش قدرت سیگنال ورودی مشخص طراحی شده است. قدرت سیگنال ورودی به حدی افزایش می‌یابد که بتواند بارهای دستگاه‌های خروجی مانند اسپیکرها، هدفون‌ها، فرستنده‌های RF و غیره را در یک زنجیره تقویت هدایت کند. سیگنال ورودی به آمپلی‌فایر پاور باید بالاتر از یک آستانه مشخص باشد. بنابراین، به جای ارسال مستقیم سیگنال صوتی/RF خام به تقویت‌کننده برق، ابتدا با استفاده از تقویت‌کننده‌های جریان/ولتاژ از قبل تقویت شده و پس از انجام تغییرات لازم به عنوان ورودی به آمپلی‌فایر ارسال می‌شود. شما می‌توانید بلوک دیاگرام یک تقویت‌کننده صوتی و استفاده از تقویت‌کننده قدرت را در زیر مشاهده کنید. در این حالت از میکروفون به عنوان منبع ورودی استفاده می‌شود. اندازه سیگنال میکروفون برای تقویت‌کننده قدرت کافی نیست. بنابراین، ابتدا با pre-amp تقویت می‌شود، در این قسمت ولتاژ و جریان آن کمی افزایش می‌یابد. سپس سیگنال از طریق یک مدار کنترل صدا عبور داده می‌شود، که تنظیمات زیبایی شناختی را در شکل موج صوتی انجام می‌دهد. در نهایت، سیگنال از یک تقویت‌کننده قدرت عبور می‌کند و خروجی از تقویت‌کننده قدرت به یک اسپیکر ارسال می‌شود.

انواع تقویت‌کننده‌های قدرت بسته به نوع دستگاه خروجی که متصل است، به سه نوع زیر تقسیم می‌شوند:

⚡ تقویت‌کننده‌های قدرت صوتی

⚡ تقویت‌کننده‌های قدرت RF

⚡ تقویت‌کننده‌های برق DC

کلاس‌های پاور

روش‌های مختلفی برای طراحی مدار پاور آمپلی‌فایر وجود دارد. عملکرد و ویژگی‌های خروجی هر یک از پیکربندی‌های مدار با یکدیگر متفاوت است. برای متمایز کردن خصوصیات و رفتار مدارهای مختلف پاور آمپلی‌فایرها، از کلاس‌ها، استفاده می‌شود که در آن‌ها، نمادهای حروف برای شناسایی روش کار اختصاص داده شده است. این آمپ‌ها به طور کلی به دو دسته طبقه‌بندی می‌شوند. پاور آمپلی‌فایرهایی که برای تقویت سیگنال‌های دیجیتال مدوله‌شده با عرض پالس (PWM) طراحی شده‌اند، در گروه D یا E یا F و غیره قرار می‌گیرند. متداول‌ترین تقویت‌کننده‌های قدرت مورد استفاده در مدارهای تقویت‌کننده صوتی هستند و در کلاس‌های A یا B یا AB یا C قرار می‌گیرند. در ادامه در مورد این کلاس‌ها توضیحاتی را ارائه خواهیم کرد.

پاور کلاس A

شکل موج‌های آنالوگ از اوج‌های مثبت و پایین‌های منفی تشکیل شده‌اند. در این دسته از تقویت‌کننده‌ها، از کل شکل موج ورودی در فرآیند تقویت

استفاده می‌شود. از یک ترانزیستور برای تقویت هر دو نیمه مثبت و منفی شکل موج استفاده می‌شود. این امر طراحی آن‌ها را ساده می‌کند و تقویت‌کننده‌های کلاس A را به رایج‌ترین نوع تقویت‌کننده‌های قدرت تبدیل می‌کند. اگرچه این دسته از پاورآمپلی‌فایرها با طراحی‌های بهتر در بازار موجود هستند، اما این کلاس همچنان در میان علاقه‌مندان محبوب است.

در این دسته از تقویت‌کننده‌ها، عنصر فعال (قطعه الکترونیکی مورد استفاده برای تقویت، که در این مورد ترانزیستور است) همیشه در حال استفاده است حتی اگر سیگنال ورودی وجود نداشته باشد. این امر موجب تولید گرمای زیادی می‌شود و راندمان تقویت‌کننده‌های کلاس A را در صورت پیکربندی معمولی به 25% و در صورت پیکربندی ترانسفورماتور کاپل شده به 50% کاهش می‌دهد. زاویه هدایت (بخش شکل موجی که برای تقویت استفاده می‌شود، از ۳۶۰ درجه) برای تقویت‌کننده‌های کلاس A به مقدار 360 درجه است. بنابراین، سطوح اعوجاج سیگنال بسیار کمتر است و اجازه می‌دهد تا عملکرد بهتری داشته باشد.

پاور کلاس B

تقویت‌کننده‌های قدرت کلاس B برای کاهش مشکلات گرمایشی موجود در تقویت‌کننده‌های کلاس A طراحی شده‌اند. در این کلاس به جای یک ترانزیستور برای تقویت کل شکل موج، از دو ترانزیستور مکمل استفاده می‌کنند. یک ترانزیستور نیمۀ مثبت شکل موج و دیگری نیمۀ منفی شکل موج را تقویت می‌کند. بنابراین، هر دستگاه فعال نیمی از شکل موج (۱۸۰ درجه) را هدایت می‌کند و دو تا از آن‌ها، در صورت ترکیب، کل سیگنال را تقویت می‌کنند. راندمان تقویت‌کننده‌های کلاس B به دلیل طراحی دو ترانزیستور نسبت به تقویت‌کننده‌های کلاس A بسیار بهبودیافته‌تر است و می‌توانند به بازده نظری حدود ۷۵% برسند. تقویت‌کننده‌های قدرت این کلاس در دستگاه‌های باتری‌دار مانند رادیوهای FM و رادیوهای ترانزیستوری استفاده می‌شود. به دلیل برهم‌نهی دو نیمه شکل موج، یک اعوجاج کوچک در ناحیه متقاطع وجود دارد. برای کاهش این اعوجاج سیگنال، تقویت‌کننده‌های کلاس AB طراحی شده‌اند.

پاور کلاس AB

تقویت‌کننده‌های کلاس AB ترکیبی از تقویت‌کننده‌های کلاس A و کلاس B هستند. این دسته از تقویت‌‌کننده‌ها برای کاهش مشکل کارایی کمتر تقویت‌کننده‌های کلاس A و اعوجاج سیگنال در منطقه متقاطع در تقویت‌کننده‌های کلاس B طراحی شده اند. این کلاس مانند تقویت‌کننده‌های کلاس A پاسخ فرکانس بالایی را حفظ می‌کند و مانند تقویت‌کننده‌های کلاس B راندمان خوبی دارد. ترکیبی از دیودها و مقاومت‌ها برای ارائه ولتاژ بایاس کمی استفاده می‌شود که اعوجاج شکل موج را در نزدیکی ناحیه متقاطع کاهش می‌دهد. به همین دلیل راندمان کمی کاهش می‌یابد (60%).

پاور کلاس C

طراحی تقویت‌کننده‌های قدرت کلاس C باعث بازدهی بیشتر می‌شود، اما زاویه خطی/رسانایی را که زیر ۹۰ درجه است، کاهش می‌دهد. به عبارت دیگر، تقویت کیفیت را فدای افزایش بازدهی می‌کند. زاویه هدایت کمتر به معنی اعوجاج بیشتر است و بنابراین این دسته از تقویت‌‌کننده‌ها برای تقویت صدا مناسب نیستند. آن‌ها در نوسانگرهای فرکانس بالا و تقویت سیگنال‌های فرکانس رادیویی استفاده می‌شوند. تقویت‌کننده‌های کلاس C عموماً حاوی بار تنظیم‌شده‌ای هستند که سیگنال‌های ورودی با فرکانس خاصی را فیلتر و تقویت می‌کند و شکل موج‌های فرکانس‌های دیگر را سرکوب می‌کنند. در این نوع پاور آمپلی‌فایرها، المان فعال تنها زمانی هدایت می‌شود که ولتاژ ورودی بالاتر از یک آستانه معین باشد که باعث کاهش اتلاف توان و افزایش راندمان می‌شود.

سایر کلاس‌های پاورآمپلی‌فایرها

کلاس‌های تقویت‌کننده قدرت D یا E یا F یا G و غیره برای تقویت سیگنال‌های دیجیتال مدوله شده PWM استفاده می‌شود. آن‌ها در دسته تقویت‌کننده‌های برق سوئیچینگ قرار می‌گیرند و خروجی را به طور مداوم روشن یا خاموش می‌کنند بدون اینکه هیچ سطح دیگری در این بین وجود داشته باشد. به دلیل این سادگی، تقویت‌کننده‌های توانی که در کلاس‌های فوق‌الذکر قرار می‌گیرند، می‌توانند به بازده نظری تا 90% الی 100% برسند.

انواع آمپلی‌فایر

انواع آمپلی‌فایر بر اساس کاراکترهای مختلفی دسته‌بندی می‌شود که در ادامه مطلب به چند مورد از این دسته‌بندی‌ها اشاره خواهیم کرد.

آمپلی‌فایرها بر اساس نوع کارکرد به ۴ نوع اساسی تقسیم می‌شوند:

  • تقویت‌کننده جریان: همانطور که از نام آن پیداست، تقویت‌کننده‌ای است که جریان ورودی داده شده را بالاتر می‌برد. این نوع، با امپدانس ورودی کم و امپدانس خروجی بالا مشخص می‌شود.
  • تقویت‌کننده ولتاژ: تقویت‌کننده‌ای که ولتاژ داده شده را برای خروجی ولتاژ بزرگتر تقویت می‌کند. این نوع، با امپدانس ورودی بالا و امپدانس خروجی کم مشخص می‌شود.
  • تقویت‌کننده هدایت انتقالی یا متقابل: تقویت‌کننده‌ای که جریان خروجی را با توجه به تغییر ولتاژ ورودی تغییر می‌دهد.
  • تقویت‌کننده ترانسفورماتور: تقویت‌کننده‌ای که ولتاژ خروجی را با توجه به تغییر جریان ورودی، تغییر می‌دهد. این نوع، همچنین به عنوان مبدل جریان به ولتاژ نیز شناخته می‌شود.

آمپلی‌فایرها بر اساس کاربرد نیز به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند:

  • اهمی (صندوقی)
  • اهمی (تخت)
  • اهمی – ولتی
  • دیواری
  • ماژول

انواع آمپلی‌فایر اهمی

⚡ اهمی صندوقی

⚡ همی تخت

این دو نوع از نظر عملکرد تفاوت چندانی ندارند و تنها شکل ظاهری آن‌ها با هم متفاوت است. در آمپلی‌فایر اهمی از هر یک از اسپیکرهای سقفی به

صورت تفکیک شده یک جفت سیم به آمپ می‌رسد. در این نوع سیستم‌ها، اسپیکر‌ها به طور مستقیم انرژی خود را از منبع‌تغذیه تامین می‌کند و مانع ترانس‌مچینگ در آن وجود ندارد. کیفیت و قدرت صدا در این نوع آمپلی‌فایر بالا است. در این نوع آمپلی‌فایر‌ها دو محدودیت دیگر نیز وجود دارد. اولین محدودیت سیم‌کشی‌های طولانی است. اگر طول سیم‌کشی بلند باشد در طول مسیر توان افت می‌کند و روی کیفیت صدا تاثیر می‌گذارد. علاوه بر این مقاومت الکتریکی بین آمپلی‌فایر و اسپیکر نیز محدودیت دیگر این نوع سیستم‌ها است. با توجه به اینکه در صورت موازی بستن مصرف‌کننده مقاومت کمتر می‌شود و آمپلی‌فایر در یک مقاومت مشخص کار می‌کند پس در تعداد اسپیکر محدودیت وجود دارد.

آمپلی‌فایر اهمی-ولتی

این نوع آمپلی‌فایر می‌تواند هم عملکرد اهمی که در بالا توضیح داده شد و هم عملکرد ولتی را ارائه دهند. در آمپلی‌فایر نوع ولتی بسیاری از محدودیت‌های نوع اهمی وجود ندارد. در این نوع آمپلی‌فایرها نصب اسپیکر‌ها به صورت موازی، محدودیت ندارد و تعداد اسپیکرها نیز محدودیت ندارد (توجه داشته باشید این مورد باید توسط کارشناس مورد بررسی قرار گیرد). علاوه بر این در این نوع سیستم، در مدار اسپیکرها از یک ترانس‌مچینگ با توان مشخص استفاده می‌شود. مشکل مقاومت نیز در این نوع سیستم حل شده است. در آمپلی‌فایر نوع ولتی مشکل مقاومت برطرف شده است.

آمپلی‌فایر دیواری

این روزها آمپلی‌فایرهای دیواری از محبوبیت بالایی برخوردارند و با استفاده از پیشرفته‌ترین تکنولوژی‌ها طراحی و تولید شده‌اند. این نوع آمپلی‌فایر

همانطور که از نام آن پیدا است بر روی دیوار نصب می‌شود. نصب آن به دو صورت توکار و روکار انجام می‌شود که به وضعیت و جنس دیوار بستگی دارد.

آمپلی‌فایر دیواری روکار

نصب این نوع سیستم‌ها به این صورت است که براکت دیواری آن را به دیوار متصل می‌کنیم و خود آمپلی را روی آن قرار می‌دهیم.

آمپلی‌فایر دیواری توکار

در این نوع نصب ابتدا باید سناریوی سیم‌کشی را پیش‌بینی کرد. بعد از این مرحله یک قوطی مخصوص وجود دارد که باید داخل دیوار قرار بگیرد. بعد از قرار دادن قوطی، آمپلی‌فایر درون آن قرار می‌گیرد. آمپ دیواری امکان کنترل از طریق ریموت از راه دور را دارد. همچنین کلیدهایی بر روی خود آمپلی‌فایر تعبیه شده است که به صورت لمسی کنترل می‌شود. این کلید‌ها در قسمت پایین نمایشگر قرار دارد که که از آن‌ها برای کنترل صدا و

تعویض موزیک می‌توان استفاده کرد. آمپلی‌های دیواری امکان اتصال به موبایل از طریق بلوتوث و کابل AUX را دارد. علاوه بر این از طریق مموری‌کارت SD، رادیو FM و فلش‌مموری نیز می‌توان صدای مورد نظر را بر روی آن پخش کرد. این مدل برای استفاده خانگی بسیار مناسب است و علاوه بر اینکه ظاهر زیبایی دارد و کنترل آن راحت و آسان است، امکان اتصال آن به تلویزیون هم وجود دارد که صدایی مانند سینمای خانگی فراهم می‌کند و هیجان دیدن یک فیلم با خانواده را چند برابر می‌کند.

ماژول آمپلی‌فایر

ماژول آمپلی‌فایر مانند مدل‌های قبلی شبیه یک دستگاه نیست و بیشتر مشابه یک برد الکترونیکی به نظر می‌رسد. برخی از انواع ماژول‌های آمپ تراشه IC با کلاس‌های مختلف مثل AB یا D دارند و یا با STK ساخته شده باشند. در برخی از مدل‌ها از ترانزیستور برای تقویت صدا استفاده شده و در بعضی دیگر از مدل‌ها دارای خازن و قطعات دیگر الکترونیکی هستند. برق نیز به هر دو نوع جریان برق مستقیم یا DC و جریان متناوب یا AC در آن جریان پیدا می‌کند. شاید تصور کنید که کنترل و تنظیم صدا از طریق این برد‌ها امکان‌پذیر نیست، اما بعضی از این بردها دارای امکان تنظیم ولوم، تریبل، باس و محافظ اتصال کوتاه هستند، اما تمامی مدل‌ها این امکانات را ندارند.

قابلیت اتصال آمپلی‌فایر به سایر دستگاه‌ها

بسیاری از مجموعه‌ها و یا حتی منازل شخصی به امکاناتی فراتر از یک سیستم صوتی معمول نیازمند هستند. به طور مثال در بسیاری از منازلی که در آن اسپیکر سقفی نصب می‌شود، اتصال به تلویزیون و ویدئوپروژکتور مورد نیاز است تا بتوانند تجربه یک سینمای خانگی را به منزل بیاورند. در برخی از مجموعه‌ها نیز نیاز دارند تا دستگاه آمپلی‌فایر را به لپتاپ سیستم‌های کامپیوتری و یا دستگاه سانترال خود متصل کنند. بسیاری از دستگاه‌های آمپلی‌فایر امکان اتصال به این دستگاه‌ها را دارند. بهتر است قبل از نهایی کردن خرید، اطلاعات و مشخصات مدل مورد نظر خود را بررسی نمایید.

قابلیت رک‌مونت

آمپلی‌فایر یا تقویت‌کننده نیز مانند هر دستگاه دیگری از نظر فیزیکی باید در مکانی مناسب نصب شود. بهترین مکان برای قرار دادن این گونه دستگاه‌ها، بر روی رک است. بیشتر دستگاه‌ها مانند سرورها، دستگاه‌های سانترال و… بر روی رک قرار می‌گیرند و بیشتر مجموعه‌ها دارای رک هستند و ترجیح می‌دهند آمپلی‌فایر را نیز بر روی رک قرار دهند. بسیاری از مدل‌های آمپلی قابلیت رک‌مونت بودن را دارند.

قابلیت اکولایزر

اکولایزر قابلیتی کاربردی جهت تنظیم صدا است که بر روی برخی از مدل‌های آمپلی‌فایر وجود دارد. اکولایزر یکی از کاربردی‌ترین ابزارها جهت تنظیم

دلخواه صدا است. به کمک این قابلیت می‌توانید دامنه انتخاب شده از فرکانس‌های تولید شده در یک فایل صدا را نسبت به سایر دامنه‌های فرکانسی آن صدا، تقویت یا ضعیف کنید تا در نهایت صدای تولید شده را با سلیقه خود تنظیم کرده باشید.

قابلیت اکو

برخی از مدل‌های آمپلی‌فایر اهمی-ولتی دارای قابلیت اکو هستند. در برخی اماکن ممکن است برای سخنرانی احتیاج به اکو داشته باشند. این قابلیت در

این گونه اماکن بسیار کاربردی است و باید در هنگام خرید به وجود این قابلیت در مدل مورد نظر خود، توجه کنند. این مدل‌ها دارای سه قابلیت تنظیم ولوم اکو، سرعت اکو و تکرار اکو هستند.

قابلیت چایم و آلارم

برخی از آمپ‌ها دارای قابلیت پخش آلارم یا چایم هستند. در مکان‌های بزرگ مانند فروشگاه‌ها، فرودگاه‌ها و دانشگاه‌ها این امکان کاربردی‌تر است. تصور کنید در یکی از این مکان حادثه‌ای مانند آتش‌سوزی یا زلزله و یا حتی سیل رخ داده است. با اعلام آلارم یا هشدار آمپلی‌فایر صدایی را پخش

می‌کند که توجه افراد حاضر را جلب کند. بعد از آن شما می‌توانید از طریق میکروفون خطر را اعلام کنید تا اگر لازم است افراد از بخشی از مکان یا از کل محل دور شوند. البته این قابلیت می‌تواند برای پیجینگ هم مورد استفاده قرار گیرد. مثلا در هنگام پخش یک موزیک آرام وقتی میخواهید پیج انجام دهید، قبل از آن صدایی مانند زنگ پخش می‌شود که توجه حضار را جلب کند. ولی کاربرد اصلی این امکان برای اعلام وضعیت خطر است.

تعداد ورودی و خروجی آمپلی‌فایرها:

آمپلی‌فایر‌ها بر اساس تعداد ورودی و خروجی به گروه‌های زیر تقسیم می‌شوند:

💡 آمپلی‌فایر مونو

💡 آمپلی‌فایر استریو

💡 آمپلی‌فایر سه کانال

💡 آمپلی‌فایر چهار کانال

💡 آمپلی‌فایر پنج کانال

💡 آمپلی‌فایر شش کانال

یکپارچه‌سازی

در برخی از اماکن بزرگ که تعداد اسپیکرها زیاد باشد، میزان توان مصرفی آن‌ها از یک آمپلی‌فایر بیشتر می‌شود. در این موارد شما نیاز به چند آمپلی‌فایر دارید تا بتوانید نیروی مورد نیاز اسپیکر‌ها را تامین کنید. اما نکته‌ای که باید مورد توجه قرار بگیرد این است که ما نیاز داریم از تمامی اسپیکر‌ها صدایی واحد را پخش کنیم و مدیریت آن‌ها را از طریق یک آمپلی‌فایر انجام دهیم. قرار دادن یک اپراتور برای هر آمپلی‌فایر در این اماکن منطقی نیست. برای رفع این مشکل می‌توانید تمامی سیستم را یکپارچه کنید. یکپارچه‌سازی به این طریق انجام می‌شود که یکی از آمپ‌ها به

عنوان دستگاه اصلی یا مادر انتخاب می‌شود و بقیه دستگاه‌ها از آن تبعیت می‌کنند. از این طریق شما می‌توانید از طریق یک دستگاه، تمامی آمپلی‌فایرها را مدیریت کنید. بهره‌برداری از این قابلیت از طریق ورودی و خروجی Line در آمپلی‌فایر انجام می‌شود (Line-in و Line-out).

اهمیت زون‌بندی

برحی از مدل‌های آمپلی‌فایر اهمی-ولتی قابلیت کاربردی برای پخش صدا ارائه می‌دهند که به آن زون‌بندی گفته می‌شود. با استفاده از قابلیت زون‌بندی، شما می‌توانید اسپیکرهای متصل به آمپلی‌فایر را دسته‌بندی کنید. بعد از دسته‌بندی، هر دسته به طور جداگانه قابل کنترل است و امکان زیاد و کم کردن صدا در آن‌ها فراهم می‌شود. تصور کنید در یک سالن بزرگ شما ۶ اسپیکر نصب کرده‌اید. ۲ اسپیکر در قسمت جلوی سالن، ۲ اسپیکر در قسمت میانی سالن و ۲ اسپیکر در قسمت عقبی سالن نصب شده است. شما می‌توانید هر قسمت را زون‌بندی کنید تا پخش در هر قسمت ولوم متفاوتی داشته باشد یا حتی صدای یک یا چند زون را قطع کنید. مثلا اگر تعداد مهمان‌های شما در سالن کم و قسمت عقبی سالن خالی است، امکان قطع اسپیکرهای زون عقبی وجود دارد. زون‌بندی در روی دستگاه به وسیله یک ولوم سلکتوری تنظیم می‌شود. دستگاه‌های دارای قابلیت زون‌بندی امکان تنظیم ۲ تا ۶ زون را دارند.

پخش مدیا

اگر در محیط مورد نظر خود احتیاج به پخش موزیک و یا هر مدیایی را دارید باید در انتخاب آمپلی‌فایر دقت کنید. نوع پخش در تقویت‌کننده‌های سیستم صوتی متفاوت است و شما باید برای انتخاب درست، نوع نیاز خود را در نظر بگیرید. در کامل‌ترین حالت این محصول از طریق درگاه USB یا SD-CARD یا Radio یا Bluetooth و یا CD فایل‌های صوتی را پخش می‌کند. نوع پخش فایل می‌تواند کار کردن با آمپلی‌فایر را برای شما راحت‌تر کند. مثلا آمپ‌هایی که امکان اتصال به بلوتوث را دارند امکان پخش مدیا از موبایل یا لپتاپ شما را خواهند داشت. علاوه بر این‌ها شما این امکان را دارید آمپلی‌فایر را به تلویزیون و یا ویدئو پروژکتور متصل کنید و صدا را از آن طریق پخش کنید.

در برخی از ادارات، مراکز تجاری و مکان‌های عمومی پخش فایل‌های صوتی خاصی در زمان‌های معین لازم است. به این منظور برخی از مدل‌ها دارای سیستم پخش اتوماتیک فایل خاص در ساعات معین هستند. اما در صورت نداشتن این امکان نیز شما می‌توانید پخش‌کننده فایل یا گوینده را مستقیماً به آمپلی‌فایر خود وصل کنید. با توجه به مواردی که توضیح داده شد، امکانات آمپلی‌فایرها در پخش مدیا متفاوت است و ممکن است گاهی بر روی این قسمت نیز تاثیر گذار باشد. پس دقت لازم را داشته باشید تا نزدیک‌ترین مدل به نیاز خود را خریداری نمایید.

قابلیت اتصال میکروفون و حق‌تقدم

در بسیاری از اماکنی که نیاز به اسپیکر سقفی وجود دارد علاوه بر پخش مدیا احتیاج به پیج کردن نیز وجود دارد. برای مثال بیمارستان‌ها، ادارات، فروشگاه‌ها، مدارس، دانشگاه‌ها، فرودگاه‌ها و ایستگاه‌های مترو جزو مکان‌هایی هستند که احتیاج به پیج کردن در آن‌ها وجود دارد. در این حالت باید امکان اتصال به میکروفون نیز در آمپلی‌فایر وجود داشته باشد. بهره‌برداری از این قابلیت با تعبیه ورودی میکروفون بر روی دستگاه امکان‌پذیر است. آمپ‌های دارای قابلیت اتصال میکروفون عموما بین ۱ تا ۳ ورودی برای میکروفون دارند و شما می‌توانید چند اپراتور میکروفون تعیین کنید. برای استفاده از نهایت بهره‌وری پیجینگ، امکان تعیین حق‌تقدم قابلیتی بسیار کاربردی است. در بسیاری از مدل‌های آمپلی‌فایر این امکان وجود دارد. حق‌تقدم به این صورت است که اگر در یک زمان فایل صوتی در حال پخش است و در همین لحظه احتیاج به پیجینگ داشته باشید، به محض استفاده از میکروفون آمپلی‌فایر به صورت خودکار صدای موزیک را کم می‌کند تا صدای میکروفون به وضوح و بدون تداخل با فایل صوتی شنیده شود. همچنین به محض قطع میکروفون صدای موزیک دوباره به حالت اولیه پخش می‌شود. این قابلیت در مراکز پر تردد مثل بیمارستان‌ها و فرودگاه‌ها پرکاربردتر است.

انتخاب متناسب با کاربرد

با وجود تمامی قابلیت‌هایی که بررسی شد حتما تا به حال متوجه شده‌اید که انتخاب آمپلی‌فایر به کاراکترهای زیادی بستگی دارد و لازم است که برای هر مکان، با توجه به چالش‌های موجود و نیاز کاربر مدل متناسب را انتخاب کرد. همانطور که در این مطلب اشاره کردیم اهمیت آمپلی‌فایر در امکانات و کیفیت صدا بسیار زیاد است و باید برای هر مکان آمپلی‌فایر مناسب با همان فضا را تهیه کرد.

گارانتی معتبر

گارانتی یکی حساس‌ترین موضوعاتی است که باید در خرید دستگاه‌های مختلف در نظر گرفت. آمپلی‌فایر هم مانند هر دستگاه دیگری باید دارای گارانتی معتبر باشد تا در صورت بروز مشکل بتوانید پیگیری لازم را انجام دهید. توجه کنید در مبحث گارانتی معتبر بودن مجموعه‌ای که دستگاه را از آن خریداری می‌کنید بسیار حائز اهمیت است. پس سعی کنید برای تهیه آمپلی‌فایر به مراکز فروش معتبر و شناخته شده رفته و خرید خود را انجام دهید.

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *